Visoko tehnološki napad

Visoko tehnološki napad

Poštovani klijenti,

Želimo da Vas obavestimo o novoj vrsti visoko tehnološkog napada koji se u poslednje vreme pojavio u našoj zemlji i okruženju.

Naime, elektronske poruke se šalju sa lažnom adresom pošiljaoca a navodno u ime neke od banaka koje posluju u našoj zemlji. Imejlovi naizgled deluju uobičajeno i sadrže standardne poruke i obaveštenja, sa ciljem da se korisnik obmane i otvori zaražen prilog koji se u poruci nalazi. Neke od lažnih poruka imale su formu obaveštenja o navodnom deviznom prilivu, dostavljanju izvoda, dnevnih izveštaja i dr. dok su se u prilogu poruka nalazili zaraženi fajlovi sa ekstenzijama .pdf, .iso, .zip. i dr. Poruke se šalju najčešće nasumično na veliki broj elektronskih adresa, često i korisnicima koji nemaju račune u bankama čija imena se zloupotrebljavaju u porukama.

Savet je da mejl poruke koje vam stižu u ime banke u kojoj nemate otvoren račun, kao ni eventualne priloge ili hiper linkove koji se mogu nalaziti u tim porukama ne otvarate, te da ovakve mejlove ignorišete. Obaveštavamo sve klijente, ali i korisnike računara i mobilnih uređaja da banka nije pošiljalac ovakvih poruka, niti su podaci o adresama primalaca potekli iz našeg sistema. Uvidom u detalje o pošiljaocu poruka moguće je videti prave adrese sa kojih se ovakvi mejlovi šalju, za koje napominjemo da nisu u vlasništvu banke.

Nacionalni CERT, Udruženje banaka Srbije i banke rade na identifikaciji pošiljalaca poruka, iznalaženju rešenja kako bi se ovakve poruke u budućnosti sprečile i mole građane da se pridržavaju preporuka dobre prakse po pitanju zaštite računarskih sistema i postupanja sa spam, fišing i ostalim vidovima malicioznih poruka.

Naš savet Vam je kako biste se zaštitili da:

  • Ako ste primili imejl sa prilogom (atačmentom) od nepoznatog pošiljaoca ne otvarajte prilog.
  • Ako ste primili imejl sa prilogom od osobe koju znate, ali od koje ne očekujete takav imejl, ne otvarajte prilog. Kontaktirajte tu osobu (telefonom ili u novom imejlu, nikako na „reply“!) da proverite da li vam je stvarno poslala imejl.
  • Ne klikćete na linkove u imejl porukama od nepoznatih pošiljalaca i ne ostavljajte podatke na web/internet stranama na koje vode ti linkovi.
  • Ukoliko dobijete ovakve i slične imejl poruke, pozovete Kontakt centar banke na brojeve telefona 0800 23 23 22, koji je besplatan za sve korisnike fiksnih i mobilnih mreža u Republici Srbiji, +381 (0)21 421 077, +381 (0)21 4800 400 za pozive iz inostranstva po ceni vašeg lokalnog operatera ili da se putem imejla obratite na našu adresu: infocentar@voban.rs

Srdačno,


Vaša Vojvođanska banka

savet

Info


Ukoliko imate neka pitanja, pišite nam na adresu: infocentar@voban.rs